Наш блог

Пропонуємо почитати цікаві статті про вивчення іноземних мов. Кожен знайде тут щось цікаве для себе!

Мовна математика, або як спрогнозувати успіх.

Мотивація помножена на організацію.

У цій статті поговоримо про те, чи можна побудувати чіткий та ефективний план досягнення певного мовного рівня та скільки часу знадобиться для цього.

Щодня наша команда отримує безліч питань щодо терміну освоєння іноземної мови. Питання на кшталт «Підкажіть кількість уроків від рівня А1 до В1?» або «За скільки місяців я підготуюсь до іспиту?» є нагальними і здебільшого потребують чіткої відповіді, адже студентам необхідно планувати своє подальше навчання або життя загалом.

 

Насправді, вчені-лінгвісти вже давно розділили всі мови світу на певні рівні володіння — початковий, середній, просунутий, профі. Кожному мовному рівню відповідає певний набір навичок із граматики, лексики, аудіювання та говоріння. Саме з урахуванням знань за рівнями уже давно написані та щороку оновлюються підручники й інші навчальні матеріали, проводяться іспити, видаються сертифікати. Як правило, у країнах, мови яких є найбільш розповсюдженими, розроблені рекомендації з вказанням кількості уроків або академічних годин від рівня до рівня. Досвідчений викладач також може скласти програму навчання з вказанням кількості уроків за темами. Але все це дуже приблизно, адже швидкість засвоєння матеріалу у всіх різна.

Та чи є простіший спосіб самому спрогнозувати свій успіх? Безсумнівно.

Для цього нам потрібно трошки математики. Можливо, ви думаєте, що між мовою та математикою немає нічого спільного? А така наука як статистика існує сама по собі або лише для бізнес прогнозів? Ви певно багато разів чули, що є люди технічного та гуманітарного способу мислення? Настав час попрощатися зі стереотипами.

 

Перш ніж почати рахувати, треба зрозуміти, що ніхто краще вас самих цього не знає і тому треба насамперед чесно зізнатися собі: наскільки сильно ви хочете вивчити мову? Що буде, якщо не зможете? Що буде, якщо почнете не зараз, а пізніше? Що буде, якщо не цю мову, а іншу? Саме мотивація або її відсутність найперше вплинуть на швидкість процесу.

Будьте чесними із собою і проаналізуйте, чи є у вашому житті ще якість обставини, які б могли уповільнити процес навчання: нестабільний графік роботи, обмаль часу для уроків, маленькі діти, які так і не засинають у потрібну мить, неспроможність запам’ятовувати певну кількість слів (до речі, це не добре й не погано, ви такі, які є).

Далі вкрай необхідно визначитись, як саме ви повинні підтвердити свій рівень. Вас будуть тестувати на роботі? Ви будете здавати міжнародний іспит? Вам необхідно вступати до навчального закладу? Так чи інакше ви знаєте або дізнаєтесь, коли саме буде ваше тестування чи іспит. Дата тестування — це кінцева зупинка. Треба пройти певні етапи підготовки до того, як призначати таку дату, оцінити свої сили, проконсультуватися щодо програми тощо.

 

А тепер подивіться на дату в календарі. Скільки місяців залишилось? Ви хочете сказати тижнів? Ви вже заплатили гроші за те, щоб забронювати місце? Ви ж розумієте, що треба мати час у запасі. Не треба починати, якщо у вас лише два тижні на підготовку, але ви хочете отримати прохідний бал, навіть якщо ви готові вчитись вдень і вночі. Мова — це величезний об’єм інформації. Перегляньте свої плани.

У випадку, коли ви звернулись у мовну школу заздалегідь, ми починаємо спокійно рахувати й тільки після попередніх розрахунків записуємось на іспит. Отже, якщо ви пройшли тест на визначення рівня чи виконали певні тестові завдання, й отримали принаймні 70 % правильних відповідей, то є шанс швиденько пройтись темами/завданнями, де ви зробили помилки й дотягнути до кількості правильних відповідей, яка дасть вам можливість одержати рівень за досить короткий термін. Ви можете пройти тест у присутності вчителя або просто повідомити про результат. Вчитель знайде спосіб опрацювати з вами ті теми, які потребують найбільшої уваги.

Проходження початкового тесту та оцінювання своїх здібностей особливо важливі, якщо ви будете здавати IELTS, TOEFL, CELI, СILS і подібні відомі міжнародні мовні тести. Адже оцінювання таких іспитів напряму залежить від кількості правильних відповідей, яка потім відображається в балах або процентах. Перед початком підготовки з вчителем, пройдіть тест в онлайн-режимі самостійно, без зайвих очей як-то кажуть, підрахуйте кількість правильних відповідей та дізнайтеся, на який бал ви можете розраховувати вже зараз.

 

У подальшому виконуючи типові завдання з аудіювання та читання, зробіть статистику успіху, накресліть табличку, в якій будете вказувати дату виконання завдання, його номер, символ або назву та кількість правильних відповідей, наприклад:

20 січня Test 5 section 1 правильні 10 з 12
21 січня Test 5 section 2 правильні 14 з 20

У вас є прогрес, з кожним днем ви виконуєте завдання краще, це займає менше часу? Що впливає на невдачі? Отримайте відповіді на ці питання і тільки так ви будете чітко розуміти, над чим треба працювати та наскільки швидко ви просувається до мети. Спостерігайте за прогресом деякий час, а тоді вже можна вибрати дату іспиту або погоджуватися на інтерв’ю. Насправді, таку статистику дуже легко вести, це не займе багато часу й допоможе вам бути більш організованим.

Гуманітарій ви чи технар, інтроверт або екстраверт, мовчун або балакучий — це стереотипи, які, можливо, приблизно описують ваш характер, але ніяк не впливають на правильно організований навчальний процес. Якщо іноземна мова — це дійсно те, чого вам не вистачає в житті, то не зважайте на ярлики, які на вас навішав соціум. Помножте свою мотивацію на організацію і все вийде.

Для тих, хто записався на іспит без виконання всіх описаних вище кроків, я можу побажати удачі, може й пощастить. А якщо ні, то сприймайте це як досвід.

З повагою, методист AlfaGrant
Олена Головко

Заявка на навчання

Неправильне введення
Неправильне введення
Неверный ввод
Please let us know your message.
Неверный ввод
Будь ласка, повідомте нам свою адресу електронної пошти.
Неверный ввод
Неверный ввод
Неверный ввод

МИ ПРАЦЮЄМО

Наші менеджери на зв'язку

(за київським часом):

Пн-Пт: 11:00 - 20:00;

Сб: 11:00 - 17:00.

ХОЧУ НАВЧАТИСЯ!

Copyright © Онлайн-школа AlfaGrant 2015-2024